Kurier Polski

INFORMATOR POLONIJNY

Aspartam – używać czy unikać?

15.07.2018

Aspartam produkowany przez amerykańską firmę Monsanto to najczęściej stosowany sztuczny słodzik posiadający nr E951. Niewielu wie, że pierwotnie był on stosowany jako skuteczna trucizna na gryzonie i insekty.

 

Kiedy przypadkowo stwierdzono, ze jest setki razy słodszy i tańszy od cukru, zastąpiono nim cukier w 6 tys. produktów żywnościowych. Aspartam jest stosowany niemal we wszystkich gumach do żucia, wszystkich produktach typu light, do których należą m.in. jogurty, soft drinki, pieczywo. Występuje również w ogromnej ilości różnych tabletek. Można by długo jeszcze wymieniać jego zastosowanie.

 

Aspartam odpowiada za ponad 75% doniesień o niebezpiecznych reakcjach na dodatki do żywności przekazywanych do FDA. Wiele z tych reakcji jest bardzo poważnych, włącznie z atakami padaczki i zgonami. Kilka z ponad 90 różnych udokumentowanych symptomów powodowanych przez aspartam to: bóle i zawroty głowy, migreny, napady epilepsji, nudności, drętwienia, skurcze mięśni, przybieranie na wadze, wysypki, depresje, zmęczenie, drażliwość, częstoskurcz serca, bezsenność, problemy z widzeniem, utrata słuchu, palpitacje serca, trudności z oddychaniem, ataki niepokoju, niewyraźna wymowa, utrata smaku, szum w uszach, utrata pamięci i bóle stawów.

 

Badacze i lekarze studiujący niekorzystne działanie aspartamu stwierdzili, że jego spożywanie może się przyczynić do wywołania lub pogorszenia stanu w następujących chorobach chronicznych: guzy mózgu, stwardnienie rozsiane czyli MS, epilepsja, chroniczny syndrom zmęczenia, choroba Parkinsona, choroba Alzheimera, opóźnienie umysłowe, chłoniak, wady wrodzone, fibromyalgia i cukrzyca(!).

 

Ze wszystkich dostępnych na rynku, aspartam (E951) jest najbardziej niebezpieczną substancją dodawaną do żywności!!!

 

Należy uzupełnić, że Aspartam, po wchłonięciu do naszego organizmu, rozpada się na trzy części. Pierwsza to metylalanina posiadająca niezbyt intensywny słodki smak, druga to formalina, zwana także aldehydem mrówkowym lub formaldehydem, która jest silnym środkiem rakotwórczym, a trzeci składnik to alkohol metylowy lub inaczej spirytus drzewny. Trudno powiedzieć, co jest gorsze, czy alkohol metylowy czy formalina. Z całości wchłoniętego aspartamu powstaje 40% alkoholu metylowego, który, według mnie, stanowi największe zagrożenie, ponieważ powoduje bezpośrednie uszkodzenia mózgu.

 

Dr A. Fox

© Copyright 2010 - 2018 Kurier Polski

ISSN 2046536