Kurier Polski

INFORMATOR POLONIJNY

Neotam czyli "uszlachetniony" Aspartam

Następny etap ludobójstwa

20.08.2018

NEOTAM

 

 

 

 

zabija szybciej i skuteczniej

niż aspartam

Nie istnieje na rynku żaden sztuczny słodzik, o którym można by bez cienia wątpliwości napisać, że jego spożycie jest bezpieczne dla zdrowia człowieka.

 

W roku 2002 został zaakceptowany do użycia w produktach spożywczych (w tym wypieków) i drinkach na całym świecie nowy słodzik – Neotam. Firma Monsanto uzyskała zgodę FDA (Agencja Żywności i Leków) na jego wprowadzenie na rynek. W Unii Europejskiej został zatwierdzony jako wzmacniacz smaku (E961) w 2010 r.

 

Neotam, oparty na formule Aspartamu, zawiera dodatek w postaci 3-demitybutylu, sklasyfikowany przez EPA (Agencja Ochrony Środowiska) jako jeden z najbardziej niebezpiecznych związków chemicznych.

 

Podaje się, że Neotam jest pod względem wagowym 13 tys. razy słodszy od cukru i około 30 razy od Aspartamu.

 

FDA nie wymaga, aby w produktach spożywczych podawano obecność Neotamu, ponieważ jego ilość jest "tak niewielka", że może być zaliczony do składników określanych enigmatycznym terminem „naturalne dodatki smakowe” lub też po prostu nie wyszczególnia się go w składzie produktów.

 

Neotam jest o wiele bardziej trujący od swojego pierwowzoru – Aspartamu, ale dla Monsanto i innych producentów fakt ten nie stanowi specjalnego problemu, ponieważ dla uzyskania odpowiedniego efektu stosuje się mniejszą ilość tego słodzika. Oczywiście wszystkie wstępne badania zostały wykonane przez laboratoria Monsanto (lub inne finansowo zależne od niego firmy). Gdyby Monsanto nie obawiało się, że wpływ nowego słodzika na organizm może być niebezpieczny, zleciłoby jego ocenę instytutom niezależnym. Jednakże z obawy przed krytyczną oceną, tylko instytucje finansowane przez Monsanto miały prawo testować Neotam.

Jak wspomnieliśmy, Neotam jest prawie identyczny z Aspartamem, który wiele lat temu został przebadany przez niezależne laboratoria. Badania te potwierdziły bardzo niebezpieczne skutki uboczne jego spożywania, zwłaszcza mające związek z mózgiem i całym układem nerwowym.

 

Jak udało się producentom Neotamu uzyskać zgodę na wprowadzenie go na rynek? Otóż w 1998 r. Monsanto zwróciło się o nią do FDA, opierając się o dopuszczony wcześniej do sprzedażny Aspartam, z dodatkiem o nazwie 3-dimetylbutyl. Dodatek ten znajduje się na liście EPA jako jedna z najbardziej trujących substancji.

 

Monsanto bardzo zależało na akceptacji nowego słodzika, ponieważ Aspartam w temperaturach nieco powyżej 30 stopni Celsjusza rozpada się na metylalaninę, formalinę i alkohol metylowy i w związku z powyższą wadą nie może być stosowany do słodzenia pieczywa. Wady tej natomiast nie posiada Neotam, dlatego może być stosowany w bardzo szerokiej gamie produktów żywnościowych z pieczywem włącznie.

 

Producent Neotamu – Nutra Sweet twierdzi, że produkt ten jest absolutnie bezpieczny, mimo że jest łatwopalnym środkiem silnie drażniącym oczy, skórę i układ oddechowy, a wszystkie osoby biorące udział w procesie produkcji muszą być wyjątkowo dokładnie zabezpieczone.

 

Kolejna zła wiadomość to fakt, że Neotam ma również duży potencjał eksportowy jako substytut melasy w paszy dla bydła. Na razie produkt jest sprzedawany jako Sweetos w Indiach. Twórcy Neotamu we współpracy z indyjską firmą zajmującą się ochroną zdrowia o nazwie EnSigns Health Care Pvt Ltd wprowadzili do sprzedaży w 2010 r. słodzoną paszę dla bydła z Neotamem. Według komunikatu prasowego bydło konsumuje więcej paszy po zmieszaniu ze Sweetos, co stanowi kolejny dowód na to, że sztuczne słodziki, takie jak Neotam, reklamowane jako doskonałe środki dietetyczne, działają dokładnie odwrotnie przyczyniając się do wzrostu masy ciała.

 

Nasuwa się pytanie: Jakim cudem FDA jako najważniejsza państwowa instytucja w kraju (USA) dopuszczająca do handlu żywność i leki mogła podjąć taką decyzję? Sprawa wydaje się dość prosta. Szereg najwyższych stanowisk jest “wspomaganych” przez Monsanto. Wygląda na to, że FDA jest w pewnym sensie przedstawicielstwem Monsanto.

 

Sugestia dla konsumentów jest taka sama jak w przypadku Aspartamu – absolutnie unikajcie nowego słodzika, jeżeli pragniecie ochronić swoje zdrowie. Warto podkreślić, że Neotam nie jest dozwolony jako dodatek do żywności ekologicznej.

 

Opracowane na podstawie artykulu Dr Mercola z USA

 

Dr A. Fox

 

© Copyright 2010 - 2018 Kurier Polski

ISSN 2046536